Overlijden Suman - vorige voorzitter YFN

14 jun 2021
Algemeen

Overlijden Suman - vorige voorzitter YFN

Beste yogavrienden

Wij melden u met droefheid het overlijden van Suman (Herman Seymus) die gedurende vele jaren voorzitter geweest is van onze Federatie en gedurende enkele jaren eveneens President van de Europese Yoga Unie.  Meer daarover in onze volgende Nieuwsbrief.

Rouwbrief Suman Ji

Hartelijke groeten

Flor

Voorzitter YFN

Graag delen wij de zeer talrijke getuigenissen mee die wij hebben mogen ontvangen bij het overlijden van Suman:

 

Martine Van Bulck

Een bezield man, die niet uit de herinnering te wissen valt.

Kristof Scevenels

Godspeed Suman Ji.... Dank u voor het onderricht... Dank u voor uw lessen...

 

Sonja Budts

Fijne reis naar het licht lieve mooie ziel  dank je wel voor het wijze onderricht al die jaren. Suman het was zo fijn om naar je te luisteren we gaan je missen.

 

Veerle De Wilde

Dat Suman mag rusten in vrede.  Voor altijd in mijn hart.

Bert Peeters

Dank je voor je inspirerende lezingen Suman. Tot de volgende keer. 

Arjun Serneels

Suman, een groot hoofdstuk in mijn leven, een man van wie ik zeer veel geleerd heb, een katalysator op mijn pad. Hij sprak zo vrijelijk vanuit inspiratie, mij steeds inspirerend, hij sprak vanuit zijn eigen ervaringen en inzichten en zette mij steeds aan tot dieper gaan, verder gaan. Ik zal hem missen.

Sonja Deneve

Suman-Ji was en blijft een lichtend voorbeeld...

 

Ellen Smets

Hij was mijn toeverlaat tijdens de yoga-academie. Ik heb zoveel vragen aan hem gesteld en steeds nam hij de tijd om me rustig zijn antwoord te formuleren, ook al had ik misschien de vraag al zoveel keer gesteld. Hij bracht me ook in contact met mijn yogameester. Voor altijd in mijn hart. 

Rosemarijn van Wezemael

Mijn oprechte deelneming gewenst voor Allen die hem Liefhadden

Een ongelofelijke wijze man

Een gemis op deze aarde.

Bart Belmans

Mijn oprechte steun aan de familie.  Suman Ji was een uitzonderlijk groot mens.  Een ware yogi die vanuit het Zijn veel mensen de nodige inzichten en wegwijzers heeft gegeven, met immense rust en een groot hart.  Dhanyavad Suman Ji.

Marina Van Der Avoort

Dit nieuws komt binnen als een bom.

Hij straalde rust en wijsheid uit. Vele uren heb ik geboeid naar hem geluisterd.

Maar meer nog laat hij een leegte na bij de familie en de yoga academie. Ik wens jullie allen de nodige kracht toe om met dit verlies om te gaan. En laat uit elke traan die opwelt, een glimlach ontstaan. Een glimlach voor al de mooie herinneringen aan hem, een glimlach van dankbaarheid hem ooit te hebben mogen ontmoeten. Sterkte!

En Suman Ji “goede reis”

 

Danielle Hansma
"Dank je wel Suman voor je Zijn en jouw gedeelde Wijsheid…Het zal mij altijd bijblijven en mij op mijn pad gidsen…”

 

Anne Van Nerom

"Yoga is er voor de mensen, de mensen zijn er niet voor yoga".

Zo leerde Suman je yogapraktijk of je les aan te passen aan ieders mogelijkheden.

Hij bleef onderzoeken, zoeken naar oplossingen, voor zichzelf, voor ons.

Met steevast het doel voor ogen: yoga is vrij zijn.

Wat hij deelde was authentiek, doorleefd en van blijvende waarde.

Dankbaar voor deze bron van inspiratie, een gids op mijn pad in deze laatste 20 jaar.

 

Ann Geets

Het nieuws van het overgaan van Suman kwam hard bij mij binnen, en was tevens onverwacht, want ik hoopte nog stiekem op volledig herstel zelfs, zodat we hem na corona opnieuw zouden kunnen verwelkomen. 

 Maar diep getroffen denk ik ook aan u, die één van uw compagnons de route sinds wellicht vele decennia verliest, en wens ik u van harte veel sterkte. 
We trekken ons met veel dankbaarheid op aan de mooie herinneringen, aan alles wat Suman onderwees, doorleefde en uitstraalde, aan yoga en aan elkaar, onze dierbare yogafamilie.

In verbondenheid,

 

Christian Minne

Met het heldere denken en het scherpe onderscheidingsvermogen ging het bij Suman Ji niet om kennisoverdracht. Suman Ji handelde vanuit een dieper weten dat hij vanuit zijn Yoga Sadhana ervaarde en dat hij aan anderen zo feilloos wist over te brengen.

Hij staat voor mij als een voorbeeld van hoe Sadhana vorm krijgt.

Hij bewandelde de weg zonder vooringenomenheid, leergierig en in overgave voor wat zich ontvouwde.

In zijn laatste mail, enkele maanden voor zijn opname, schreef hij mij: 'Het leven loopt zoals het bedoeld is. De natuur dwingt ons tot inkeer. Al de rest is onrust in de geest. Enkel het verblijven in aanwezigheid brengt rust, aanvaarding en vrede.' 

Ondanks de vele verzoeken die hij van vele leerlingen kreeg, bedankte hij steeds om een meester-leerling relatie aan te gaan. Misschien verklaart dit waarom hij op vandaag zoveel volgelingen nalaat die hem zo hard missen.

Suman Ji, bedankt om er te zijn.

 Gratia Van Dromme

Toen ik in Mechelen startte met de cursus Yoga kon ik nauwelijks een 5-tal minuten stil zitten, al wilde ik dat zo graag.  Daarom bracht ik alle mogelijk hulpmiddelen mee in een grote blauwe zak van Ikea: kussen, blokje, dekentje,….  Suman grapte regelmatig: ‘je gaat op reis zeker’.  

Maar…  zijn ludieke droge opmerking lag niet zo ver van de waarheid.  De lessen van Suman startten steevast met Brahmari en dat was het startsein van de wekelijkse reis om zowel geest als lichaam in een andere ‘rijkere’ dimensie te brengen.   Eentje waar hier en nu alleen telt en je met het verstrijken van de tijd steeds meer kon loslaten en meer opging in het geheel.  Hij had de gave om vooraan te zitten en het stil te maken door gewoon daar te ‘zijn’.  Als je 2 uur verder was, had je een innerlijke reis gemaakt: je was opnieuw dichter bij je Zelf, uitgerust en opgeladen met energie en neen hoor, ik overdrijf echt niet.  

Dat zal ik missen.  

Suman, ik ben je ontzettend dankbaar.  Ik hoop dat ik in wat ik doe een ‘tikkeltje’ van jouw stilte op mijn manier kan overbrengen.

Joske Leemans

Een lieve wijze Man was hij, wat een wijsheid ...we zullen hem missen. 

 

Jan De Smedt

Mijn deelneming in uw leed. Zelf verlies ik een goede vriend, en de wereld verliest een wijs man. Jan en Greta

 

Frans Moors

C'est bien triste. J'aimais bien Herman, j'avais travaillé avec lui et je l'appréciais beaucoup pour son honnêteté, sa clarté et sa rigueur.
Oui, qu'il repose en paix.
Cordialement,

Devi

Vol respect voor wie Suman geweest is sturen wij veel licht en liefde op zijn weg naar een nieuwe ‘voorlopige thuis’ en daarbij denken wij ook aan zijn naaste familie…..

 Aum

 Bert Poelman

Dit nieuws over Suman doet me stil worden. Graag sluit ik me aan bij uw mooi geformuleerde intenties.

Yogagroet

  

Marc  Van der Maat - Yoga Sadhana Vilvoorde

 We zullen speciaal aan Suman en zijn familie denken deze dagen.

Ik ontmoette hem, lang geleden, op een vipassana 10-daagse in Limburg. Schriftelijk feliciteerde ik hem meerdere keren voor zijn inzet en zijn beleid aan het hoofd van onze Yoga Federatie. We danken hem voor al wat hij voor yoga deed en wensen hem verder een voorspoedige verderzetting van zijn spirituele tocht.

Ook dank aan u, beste Flor.

Beste groeten aan heel de ploeg.

Om Shanti

 


Elizabeth De Valck

Innige deelneming voor de hele familie en de Yogafederatie, ik zal altijd met veel respect denken aan Suman Ji.

Gert-Jan Overdijkink

Wat een grote schrik te vernemen dat Herman is overleden. We kennen Herman al lange tijd en hebben veel met hem samengewerkt met name in de Europese Yoga Unie, Zinal en het Tijdschrift voor Yoga. Hij was altijd heel toegewijd, contentieus en betrouwbaar. We wensen zijn familie veel sterkte om dit verlies te verwerken. Gert-Jan & Marjo Overdijkink-Havinga. Stichting Yoga & Vedanta (NL)

 

Huguette Amrit Declercq-présidente de l'abepy

L’Abepy présente ses plus sincères condoléances à la famille de Herman Seymus,  à la Fédération dont il a fait partie toutes ses années, à ses amis. Huguette, notre présidente le connaissait personnellement. Elle avait eu plusieurs fois l’occasion, surtout à Zinal d’échanger longuement avec lui. Nous apprécions particulièrement son sourire, sa gentillesse, son implication dans le yoga. Nos pensées et nos mantras t’accompagnent dans la suite de ton voyage.

Abepy betuigt zijn diepste medeleven aan de familie van Herman Seymus, aan de Yoga Federatie waar hij al zijn jaren deel van uitmaakte, aan zijn vrienden. Huguette, onze presidente kende hem persoonlijk. Ze had verschillende keren de gelegenheid gehad, vooral in Zinal, een lang gesprek met hem te hebben. We waarderen vooral zijn glimlach, zijn vriendelijkheid, zijn betrokkenheid bij yoga. Onze gedachten en mantra's zijn bij je op het vervolg van je reis.

 

Arnaud Bazillais 
UEY Secrétaire Administratif

Je suis sincèrement désolé d'apprendre la nouvelle. Nos pensées vont bien évidement à toi, ainsi qu'à toute sa famille et ses proches et ceux qui, cheminant sur la voie du yoga, on croisé sa route.

Sincères condoléances à vous tous de la part du Bureau.

Une newsletter sera publiée dans les prochains jours, lui rendant l'hommage qu'il mérite.

 

Anne Bjorndal

Dank voor jouw bericht met het droevig bericht over Herman.

Ik stuur het door naar het bestuur van de VYN en wellicht schrijf ik een kort in memoriam voor onze digitale nieuwsbrief.

 Al kwam zijn overlijden niet geheel onverwacht, dan toch ben ik daar stil van. Ik heb natuurlijk geregeld veel contact met Herman gehad zowel tijdens mijn bezoeken aan jullie congressen alsook binnen de EYU. 

Twee jaar geleden reisden wij nog samen met de Thalys naar EUY G.A. in Parijs en lunchten wij samen voor de terugreis.

Ik condoleer jou ook, want je verliest ook met hem een waardevolle en vakbekwame collega.

 

Gabi Gillessen

 I remember Herman as my mentor in the EUY. He accepted me with patience and
respect and challenged me in becoming the best that I could be when we
worked together on the EUY Zinal Team and as the IYA delegate.

He was such an inspiration in his being and in is practice.

I will miss him.

My deepest sympathies to his wife, to you and to your federation.
May his spirit live on in our memories and in our actions.

 

Isabelle Daulte

How sad to hear that Herman is born now to Heaven. 

 I am really touched by this news as Herman has always been very present since I became active in the EUY. I did collaborate with him quite a few times during these years. 

He was a lovely person and he knew so many things about yoga and the EUY. He was also quite active in the reorganizational process. 

 May his soul be blessed as well as his family and close ones.  

 Kind regards. 

 

Dan Sion

I am as well, like many of you, looking in the world and notice that lots of well intended Spirits are leaving the bodily form and leave us to continue the Journey and hussle. 

Hopefully we need to believe that there is more than this bodily existence.

Herman will make us feel his presence like many other teachers that inspired us and shared their knowledge and life experience with us. 

May his Soul continue his Journey towards Light!

Vormingsinstituut Zolder

Graag wensen we de familie en de Yoga-academie onze oprechte deelneming toe. Suman was een zachte, heel vaak bemiddelende, toegewijde yogi. Hij heeft ontzettend veel gedaan voor yoga, de Yoga Federatie en de Europese Yoga Unie. Zijn wijsheid en uitstraling dragen we mee in het hart! Vormingsinstituut Zolder, docententeam, Paula & Roeland en Hade.

 

Antwerpse Vormingsschool voor yogadocenten Rama Saenen

Wij prijzen ons gelukkig dat wij deze yogische persoonlijkheid in dit leven hebben mogen ontmoeten!

 Ik herinner mij de keren dat Rama, op weg naar de bestuursvergadering in Aalst, Suman  in Lint oppikte en dat Rama later op de dag vertelde dat Suman een aangename gesprekspartner was onderweg en hoe ze samen onderwerpen in verband met Yoga bespraken.

 Toen Rama in oktober 2016 overleed, was Suman direct bereid om ons op weg te helpen en raad te geven om de opleidingscursus die Rama gestart was in april 2016,

verder te zetten. Suman heeft dan ook nog verschillende lessen over Ayurveda gegeven in die opleidingscursus en heeft bij velen de interesse gewekt om zich die stof verder eigen te maken.

 Wij wensen hem veel Licht en sterkte in zijn verdere evolutie als Yogi!

 Devi, Gita en alle leraars van het yoga instituut Rama Saenen

Gepost door: Gert

Archief