Vedic Chanting: Medhā Sūktam

Medhā Sūktam, kennis opnemen,vasthouden en toepassen

Voor het Indiase denken is niets kostbaarder en bevrijdender dan kennis. Dit respect heeft ertoe geleid dat de woorden van de Veda's, die enkele duizenden jaren voor onze jaartelling uit de ether werden gerukt, tot op de dag van vandaag op precies dezelfde manier worden doorgegeven.

Dit vermogen om iets in gedachten te houden, het vanuit verschillende invalshoeken te onderzoeken, te analyseren en er een conclusie uit te trekken, noemen we in het Sanskriet "medhā".

De vertaling van een Sanskrietterm in een andere taal is altijd beperkt, maar Monier Williams vertaalt "medhā" als: mentale kracht, intelligentie, voorzichtigheid, wijsheid.

In de Veda's verschijnt deze term als een archetype, een vrouwelijke personificatie: Medhā is de godin van intelligentie, kennis en geheugen.

De "Medhā Sūktam", een compilatie van verzen gericht aan Medhā, wordt gezongen door iedereen die goed gebruik kan maken van de kracht van een scherp intellect en een feilloos geheugen: studenten, docenten, academici, advocaten en zwangere vrouwen die deze kwaliteiten willen ontwikkelen in hun ongeboren kind,....

12 lessen op maandag avond van  17/03/25 tot 30/06/25 -, 18u50-19u50:  180€

Leraars: Jens Keygnaert et Sophia Gomis

Praktische info:

Hoe inschrijven: overschrijven van het bedrag op BE68 0013 4638 2834 (vermeld je naam+ de naam van de reeks)

Het cursusmateriaal omvat:

  • De mantra met een uitgebreide vertaling, grammaticale analyse (woord voor woord) en chanting-notaties (svara-s).
  • Een cursus Vedic Chanting met het Sanskriet alfabet en alle uitspraakregels. Deze zijn rechtstreeks afkomstig van de eeuwenoude overdracht van de taittirīya upaniṣad en de taittirīya prātiśākhya.
  • Een audio-opname van de mantra om te oefenen.
  • Een Zoom-opname van de les na elke les


Datum:
17/03/2025

Rubriek:
Voordrachten - weekends – stages

Locatie:
Steinerschool, Astridlaan 86, 8310 Brugge EN via ZOOM

Organisator:
Sophia & Jens

« Terug naar agenda overzicht