Vedic Chanting: Gaṇapati Atharvaśīrṣa of Gaṇapati Upaniṣat

Gaṇapati Atharvaśīrṣa of Gaṇapati Upaniṣat, krijg overzicht en controle over je leven, verwijder obstakels

Gaṇapati kwam al voor in hymne 2.23.1 van de Rigveda uit het 2e millennium v. Chr. (zie prārthanā)

Gaṇapati of Gaṇeśa wordt hier beschreven als de meest illustere onder de zieners, soevereine koning en heer van de mantra’s.

Als heer, pati, van de verzamelingen, gaṇa, staat Gaṇapati voor het beheersen van een grote hoeveelheid kennis, zoals de veda’s, maar ook voor het overwinnen van de veelheid aan obstakels die ons pad kunnen versperren.

Pas in de Gaṇapati Atharvaśīrṣa of Gaṇapati Upaniṣat kreeg hij de vorm van de populaire God met het olifantenhoofd zoals de hele wereld Gaṇeśa of Gaṇapati momenteel kent. Met dikke buik, lambodara, oren als waaiers, śūrpakarṇa, en gezeten op een muis, mūṣaka, als symbool voor de rusteloze, improductieve geest die hij bedwingt.

Het is een latere Vedische tekst met verschillende invloeden uit o.a. de Tantra. Zo wordt Gaṇapati beschreven als een kracht die sluimert in de basiscakra, mūlādhāra cakra, en wordt ook de bījamantra om deze cakra te versterken genoemd. Verder bevat ze de bekende Gaṇeśa Gāyatrī en de japa mantra voor Gaṇapati: oṃ gaṃ gaṇapataye namaḥ

De tekst is, net zoals Gaṇeśa zelf, enorm populair in India en wordt door velen dagelijks gereciteerd. Er wordt gezegd dat het reciteren helpt om obstakels en moeilijkheden in iemands leven uit de weg te ruimen, een duidelijk pad naar succes biedt en de zoeker wijsheid en kennis schenkt.

De kracht van Gaṇapati wordt aanroepen als de verwijderaar van obstakels, de heer van wijsheid, intellect en nieuw begin.

15 lessen op maandag avond van  06/01/25 tot 02/06/25-  20u00-21u00:  225 €

Leraars: Jens Keygnaert et Sophia Gomis

Praktische info:

Hoe inschrijven: overschrijven van het bedrag op BE68 0013 4638 2834 (vermeld je naam+ de naam van de reeks)

Het cursusmateriaal omvat:

  • De mantra met een uitgebreide vertaling, grammaticale analyse (woord voor woord) en chanting-notaties (svara-s).
  • Een cursus Vedic Chanting met het Sanskriet alfabet en alle uitspraakregels. Deze zijn rechtstreeks afkomstig van de eeuwenoude overdracht van de taittirīya upaniṣad en de taittirīya prātiśākhya.
  • Een audio-opname van de mantra om te oefenen.
  • Een Zoom-opname van de les na elke les


Datum:
6/01/2025

Rubriek:
Voordrachten - weekends – stages

Locatie:
Steinerschool, Astridlaan 86, 8310 Brugge EN via ZOOM

Organisator:
Sophia & Jens

« Terug naar agenda overzicht